Razvoj elemenata za unapređenje prodaje (POSM)

Podelite sa prijateljima

Proces nabavke elemenata za unapređenje prodaje u „našim krajevima“ obično teče tako što prodaja generiše zahtev trade marketingu, koji onda u nekom kratkom roku treba da odgovori tako što će naći izvođača za ovaj posao. U nekim sistemima između trade marketinga i izvođača postoji i kreativna agencija koja nacrta zamisao odn. neki osnovni izgled, a izvođač je taj koji napravi tehničko rešenje u skladu sa dizajnom.

Međutim, u praksi obično tu „zapne“ jer se neretko dešava da dizajneri iz kreativnih agencija ne poznaju tehnologije proizvodnje i njihova ograničenja, zatim materijale od kojih se police, displeji i impresivne postavke rade,  što rezultira kreativnim rešenjem ili dizajnom POS elementa koji bude jako kompleksan i skup za produkciju, pa čitav projekat kasni jer se gubi mnogo vremena na razvoj elementa unapred osuđenog na propast. Naravno da stvari nisu tako jednostavne, pa tu postoji i masa drugih razloga zbog kojih ovakve nabavke često predugo traju i nemaju zadovoljavajuće rezultate – nedostatak informacija o raspoloživom budžetu kampanje, o tehničkim zahtevima u smislu nosivosti i broja komada artikala i njihovoj strukturi koja treba da se pojavi na polici ili displeju, nedostatak mehanizma komunikacije,…

Upravo zbog činjenice da smo godinama gledali ovakve scenarije, u Ultraplanetu smo oformili tim koji se bavi dizajnom i razvojem konceptualnih rešenja. Ovaj tim ima zadatak da sa kupcima direktno sagleda sve zateve kampanje i na osnovu tih upita razvije i kreativno ali i tehničko rešenje koje donosi najbolji odnos uloženo/dobijeno u rokovima koji se mere danima, ne nedeljama ili mesecima. Poslednja karika ovog tima je izrada testnog funkcionalnog prototipa koji dostavljamo kupcima, kako bi u realnim uslovima mogli da provere da li je proizvod na očekivanom nivou, da li odgovara zahtevima kampanje i da li funkcionalno izvršava mehanizam koji je prodaja zamislila.

Ovakav pristup štedi jako mnogo vremena, energije i novca svim stranama, jer ušteđeno vreme preliva na vreme eksploatacije POS elementa i služi primarnoj svrsi – da efikasno unapredi prodaju u realnom vremenu. Oni koji rade u prodaji, vrlo dobro znaju šta to znači.

„Cilj nam je da kupcu obezbedimo funkcionalni pretprodukcijski prototip POS elementa za testiranje, originalnog dizajna, a sve to u nekoliko dana, uz komunikaciju samo sa jednom osobom.“

Igor Vorgić, osnivač i direktor Ultraplanet d.o.o.

Ono gde se takođe greši je spajanje razvoja sa produkcijom. U jako velikom broju se dešava da izvođači sa izuzetnim produkcijskim kapacitetima nemaju adekvatnu službu razvoja da izbaci efektna rešenja u kratkom roku. Upravo zbog toga mi našim kupcima pružamo mogućnost da kod nas razviju dizajn i funkcionalni prototip, a kasniju produkciju povere nekom svom izvođaču sa kojim su navikli da rade iz ko zna kog razloga. Naravno, svi oni koji odluče da i produkciju povere nama imaju posebne povoljnosti ali definitivno nemaju obavezu da to učine. Sva naša tehnička i kreativna rešenja su zaštićena pravima intelektualne svojine koja po zahtevu kupca ustupamo ili zadržavamo, zavisno od prirode komercijalnog zahteva o kojem se konkretno radi.

Ono što je najvažnije je činjenica da naši ljudi iz razvoja izuzetno dobro poznaju materijale, tehnologiju i karakteristite, te vrlo brzo i efikasno odgovaraju na bukvalno bilo koji zahtev tržišta iz ove oblasti.

Jeedino sa ovakvim pristupom možete u kratkom roku doći do kvalitetnog POS rešenja – kako u tehničkom, i kreativnom, tako i u komercijalno prihvatljivom obliku.

Podelite sa prijateljima