Nove tehnologije štampe – potreba ili trend?

Podelite sa prijateljima

Krajem prošlog veka, tehničke mogućnosti u oblasti brendiranja vozila, objekata ili događaja su zaista bile veoma skromne, jer su se izvodile ili doslovce ručno upotrebom šablona ili sito-štampom, koja je bila jeftina ali izuzetno spora i neefikasna.
Ulaskom u 21. vek, zahtevi tržišta su bili takvi da su ljudi želeli fotografije na otiscima i to nam je donelo pravu revoluciju!

Odjednom su šabloni i sita otišli u istoriju a njihovo mesto su zauzeli veliki štampači. Oni su nam doneli mogućnost da komadno štampamo fotografije, ispise i oblike, brzo i jednostavno i iznad svega – jeftino. No naravno, kako su zahtevi tržišta rasli u pogledu ekologije, brzine, formata i mogućnosti štampe na sve većem broju materijala, proizvođači opreme i boja su sve brže napredovali. Tako smo za manje od 20 godina od početnih štampača sa bojama na vodenoj bazi prešli neverovatan put – pojavile su se mašine koje su mogle da štampaju na samolepljivim folijama i ceradama upotrebom solventnih boja; pa kada je svest o ekologiji porasla, nastala je lateks štampa koja je donela otiske bez mirisa. Međutim prava revolucija je nastala pojavom UV tehnologije koja nam je omogućila štampu na doslovce – BILO ČEMU.
I zaista, bilo da se radi o privescima, šoljama, kartonskim kutijama, plastičnim policama, drvenim pločama ili alubond fasadama – otisci su postali dostupni na svemu i što je još važnije, njiva produkcija na komad je postala realnost. Danas više ne postoji materijal na kojem ne možete da štampate i ne postoji minimalni tiraž. Te dve stvari su postale stvar prošlosti i otvorile nam potpuno novi pogled na profesiju štampe. Danas svaki štampar praktično može da napravi dobar otisak jer nas je tehnologija dovela do toga da više nema lošeg printa. Tačka koja nas spaja ili razdvaja, sada je kvalitet usluge.
U kvalitet usluge, po meni, spada brzina reakcije na upit korisničkog servisa, zatim njihova sposobnost da taj upit prenesu nama koji realizujemo te upite kako bismo napravili što bolja dizajnerska i tehnička rešenja, po što boljoj mogućoj ceni i za najkraće moguće vreme. Kada ovako kažete, deluje da je lako, ali zapravo i nije baš tako, jer imate brojna ograničenja kod starih tehnologija koja vam ne dozvoljavaju da brzo završavate poslove, a rokovi su uvek veoma kratki. Iako gotovo svaki kupac ima zahtev za nižom cenom, realnost je da samo nova tehnologija donosi brzinu i fleksibilost u pogledu mogućnosti štampe na različitim materijalima. Nama konkretno UV tehnologija donosi boljitak tamo gde nam je najpotrebniji – možemo da isporučujemo izuzetno brzo jer su nam otisci trenutno suvi; otisci na suncu ne blede i otporni su na mehanička oštećenja; dozvoljava nam direkt-nu štampu na drvetu, plastici, alubondu i kartonu, te u proizvodnji POS elemenata imamo manje koraka i proizvodi su samim tim povoljniji. O ekologiji da ne govorimo – isparenja su prošlost.
Kada uzmete sve u obzir, UV otisak je definitivno imperativ!

Podelite sa prijateljima