Kako odabrati POS material – karton ili plastika? Drvo ili metal?

Svi koji rade u sektoru marketinga i prodaje maloprodajnih lanaca vrlo dobro znaju koliko benefita donose sekundarne pozicije i dodatno isticanje robe. Sa druge strane, vrlo dobro znaju i koliko glavobolje donosi planiranje i budžetiranje ovakvih aktivnosti, jer je potrebno (naravno) sa što manje novca napraviti što bolji efekat promotivne aktivnosti, a to nije nimalo lak posao, pa se tu uvek otvara večita dilema – karton ili plastika? Ili možda drvo ili metal? Koje rešenje odabrati za izradu POS materijala?

 

DUGOROČNA REŠENJA

Obzirom da se primarno uvek svi setimo one stare izreke „koliko para toliko i muzike“, pa počnemo razvoj strategije isticanja robe upotrebom ekskluzivnih materijala sa zaista izvanrednim mogućnostima. Tu pre svega mislim da promotivne police i displeje izrađene od klirita, foreksa, medijapana i alubonda, koji imaju vrhunska svojstva i u igri različitih oblika i forme, kombinovani sa LED osvetljenjem, zaista donose impresivan vizuelni efekat pa je njihova upotreba u ovoj nameni neosporna. Prilikom promovisanja novog brenda ili artikla, ovakva ulaganja su veoma smislena, jer otvaraju tržište i bukvalno donose kupca koji nije ni znao za novi brend/artikal, pa je ovde direktna finansijska opravdanost nešto što se u ovakvoj primeni tretira pre kao investicija nego kao trošak. Zato se ovakva vrsta polica i displeja koristi za dugoročnu promociju, jer je njihova vrednost takva da se najčešće ne može brzo amortizovati. Zato se ovakvi POS elementi, po pravilu, ne koriste za akcijsku prodaju.

 

POSM OD DRVETA

 

Promotivne police izrađene od punog drveta (prirodnog, kuvanog, lakiranog)  koriste se za kampanje gde je najčešće potrebno realizovati dovoljno veliku nosivost zbog relativno velike težine izloženih proizvoda, uz zadržavanje skrivene poruke da se radi o nečemu zdravom i prirodnom. Savremene tehnologije direktne štampe i mašinskog konturnog sečenja dovele su do toga, da je savremen dizajn i masovnu produkciju dosta lako izvesti i sa ovom vrstom materijala. U kombinaciji sa toplom LED rasvetom, stvara se dodatni „prirodni“ efekat, pa je rezultat isticanja proizvoda na ovaj način svakako više nego impresivan. Međutim, kako svaka medalja ima i drugi stranu, tako je ima i ova – police od drveta su prilično robusne i teške, najčešće se isporučuju u sklopljenom stanju, pa zahtevaju veliki skladišni prostor za čuvanje do isporuke u maloprodaju. Transport i logistika oko isporuke su posebna priča, jer zbog svojih prirodnih svojstava traže posebnu pažnju tokom dostave a i kasnije tokom eksploatacije. Sve ovo generiše značajne izdatke koje zajedno sa cenom izrade same police grade iznos za čiju amortizaciju je potreban duži period eksploatacije pa im je primena uglavnom svedena na trajno izlaganje robe.

 

POSM OD METALA

 

 

Priča metalnih i žičanih polica, kao najstarijeg modela izlaganja robe je nastala sa zahtevom da se osmisli jeftin i robustan model za posebno isticanje proizvoda. Ova forma je svakako nezamenjiva za masivne proizvode gde se traži dugotrajna eksploatacija. Negativna strana je zastareo koncept sa ograničenim mogućnostima brendiranja, bez mnogo kreativnosti. Takođe, otežavajuća okolnost je ista kao i kod drvenih polica – troškovi transporta i logistike su zbog prirode same robusne konstrukcije značajni. Međutim, ako izlažete proizvode u velikim pakovanjima, flaširane proizvode ili tegle – realno da i nemate alternativu, pa je metalna polica rešenje za Vas.

 

REŠENJA ZA KRATKOROČNE KAMPANJE

 

Ono što se u poslednje vreme veoma često koristi u kampanjama za direktno unapređenje akcijske prodaje su polipropilen ili tzv. „Aky“ i karton. Oba karakteriše drastično niža cena u odnosu na sve ranije navedene materijale, široka primena, jednostavnost upotrebe i mala nosivost. Kada pričamo o ceni, polica sličnih dimenzija (ali naravno, znatno niže nosivosti) izrađena od aky-ja ili kartona košta višestruko manje od kliritne ili alubond police, pa je brza amortizacija troškova ono zbog čega ovakvih POSM ima i najviše na tržištu. Vizuelni efekat svakako nije na nivou skupljih materijala, ali im u prilog ide i činjenica da aky i kartonske police i displeji nemaju čvrstih spojeva već se uglavnom isporučuju u rasklopljenom stanju i sastavljaju na mestu prodaje „klik“ sistemom, kao igračke iz čokoladnih jaja, bukvalno. Zbog toga a i zahvaljujući lakoj konstrukciji, ne zahtevaju transport kamionima, istovar viljuškarima i sl. Već se mogu razvoziti i najmanjim vozilima koje najčešće koriste terenski prodavci, koji ih i sklapaju na mestu izlaganja. Oba materijala dozvoljavaju veoma kreativna dizajnerska rešenja kako u pogledu štampe tako i u samom obliku.

 

„AKY“ MATERIJAL

Pločasti materijal bele boje, neproziran, saćaste strukture, po svom izgledu vrlo sličan leksanu. Vodootporan je i dobro trpi lakša mehanička opterećenja koje donosi svakodnevna upotreba. Najčešća primena mu je za oplate paletnih mesta i lake police. Najčešća zamerka kupaca na ovaj materijal je vidljivost ivica na kojima se jasno uočava saćasta struktura koja nije baš prijatnog estetskog izgleda a koja je ne može sakriti. Sa druge strane, niska cena i brza amortizacija je „plus“ koji pokriva sve nedostatke. Za razliku od kartona, na njemu ne nastaju deformacije od vlage tokom vremena.

 

KARTON

 

U svim varijacijama, karton je svakako ubedljivo najjeftinije rešenje, a daje mogućnost da se uz odgovarajuće savijanje dobije značajna nosivost i sakriju ivice. Njegova primena je, zbog mogućnosti 100% reciklaže, jedostavnog transporta i niske cene nabavke, u stalnom porastu. Glavni nedostatak kartonskih polica i displeja je njegova neotpornost na vlagu. Međutim, kako se on uglavnom koristi za kratkotrajne kampanje (do 3-4 meseca), ovaj nedostatak je uglavnom prihvatljiv jer do trenutka kada na samom POSM-u nastane deformacija zbog vlage iz sredine u kojoj stoji, polica ili displej je već uradio svoj deo posla, finansijski je amortizovan, pa otpis nakon dosta kratkog vremena ne predstavlja veliki problem i za većinu kratkoročnih akcija je on prihvatljivo rešenje.

 

ZAKLJUČAK?

 

Naposletku, veoma je važno da za svaku aktivnost pre svega definišemo ciljeve: koliko je očekivano trajanje promotivnog perioda? Kolika je nosivost i kolike su dimenzije? Kako ćemo distribuirati POSM? Koliki nam je budžet? Odgovorima na ova pitanja, vrlo se jednostavno dolazi do odgovora oko izbora materijala, a onda ostaje samo da izaberete izvođača i formirate dizajn.