UltraPlanet Brendiranje vozila autografika 30

Istine i zablude o autografici (1/2)

Inspirisan razgovorom koji sam nedavno imao sa predstavnikom jednog renomiranog proizvođača folije za istočnu Evropu, dobio sam ideju da sa vama podelim par istina i zabluda o autografici koji vladaju u našem narodu, delom iz neznanja, a delom zbog zlih tržišnih namera štampara i firmopisaca koji rade u ovoj zemlji. No pre nego što počnem, moram da napomenem da su sva vozila prikazana na slikama u ovom tekstu urađena premium cast folijama proizvođača Avery & Denisson i Arlon, štampana Mimaki tehnologijom, realizovana u Ultraplanet d.o.o. i njihova upotreba ovde je da tekst ne bude suviše suvoparan :), osim par primera “kako ne treba da se radi”, koje ćete prepoznati već i sami.

1. IZBOR MATERIJALA I IZVOĐAČA

UltraPlanet Brendiranje vozila autografika 63DAKLE, SVI ONI KOJI MOTIV ZA BRENDIRANJE VOZILA NALAZE KAO ALTERNATIVU FARBANJU TREBA DA ZNAJU DA JE ZA PRESVLAČENJE VOZILA POTREBNA ZDRAVA I UREDNA LIMARIJA. ULOGA FOLIJE JE ČISTO DEKORATIVNA I NE ZAMENJUJE FARBANJE/LAKIRANJE.

 

 

 

2. FOLIJA NE ZAMENJUJE FARBANJE

UltraPlanet Brendiranje vozila autografika 50

Bez obzira ko je izvođač kojeg ste izabrali, znajte da kvalitetno brendiranje vozila nije moguće ispod 20-tak eur po kvm, ma šta Vam izvođači pričali. Sve ispod toga će biti na uštrb kvaliteta, jer će Vam pojedini izvođači “servirati” priču o “polu-cast” foliji, koja u stvari ne postoji. Za brendiranje vozila se koriste livene folije (“cast”) jer je njihova struktura takva da mogu da trpe temperaturne promene (grejanje-hlađenje) koje donosi normalna svakodnevna upotreba vozila, ne povlače se i ne pucaju tokom vremena. Životni vek na vozilima im je 3-7 godina, s tim da nakon 4. godine obično štampa počinje da bledi, jer praktično svi printeri za autografiku rade na bazi eco-solvent ili mild-solvent tehnologije, te je životni vek štampe limitiran na ovaj period zbog podneblja u kojem živimo. U zemljama sa manje sunca je on znatno duži, dok sa druge strane – u mediteranskim zemljama štampa traje i dosta kraće.

UltraPlanet Brendiranje vozila autografika 64

Izraz koji se u Srbiji koristi kao “polu-cast” se u stvari odnosi na polimerne folije koje imaju potpuno drugačiju strukturu i namenu. Brendiranje ovakvim materijalima je u cenovnom rangu od cca 14-15 eur/kvm, dobija se određena ušteda, ali na vozilu već sa srednjim zakrivljenjima na šasiji, će već u drugoj godini sigurno doći do odvajanja i pucanja folije u jačim udubljenjima.

Druga alternativna “kombinacija” kojom neki izvođači dovode kupce u zabludu je brendiranje vozila monomernim folijama koje je praktično duplo jeftinije od brendiranja cast folijama. Ovo su folije koje se koriste za izloge i jednostavne, ravne površine.

Trajnost im je oko 2 godine, a posle prvog mraza pucaju gotovo sigurno, uglavnom prvo na poklopcu motora, kasnije i na ostalim mestima, a posle prvog jačeg sunca na ivicama će se povući i ostaće vam tanka linija lepka na kojoj će se zalepiti prašina i dobićete neku vrstu okvira koji u stvari niste želeli. Na fotografiji ovog zelenog auta snimljenog na ulici (primer “kako ne treba da se radi”), možete videti kako to izgleda u praksi . Neki kupci, poput taksi službi svesno ulaze u ovakve nabavke jer im jedini cilj da dobiju rezultat po najnižoj ceni (a neki izvođači ih svesno i nude), ali imajte na umu da će ta folija jednog dana morati i da se skine, a onda muke i troškovi tek počinju… O marketinškom efektu “ofucanog” vozila tek ne vredi ni pričati.

Sve u svemu, kada dobijete ponudu, imajte na umu da velike oscilacije u cenama nisu obavezno usled razlika u “apetitu” izvođača, već nose i skrivene detalje i ogromne troškove sa kojima ćete se naknadno susresti tokom eksploatacije, za koje nije pitanje da li će se desiti nego kada će se desiti i koliko će Vas koštati.

3. TRAJANJE PROCESA BRENDIRANJA

UltraPlanet Brendiranje vozila autografika 33

Ukoliko vozilo na sebi nema grafiku, odn. u proces brendiranja ulazi potpuno čisto, presvlačenje vozila će se uraditi istog dana, ukoliko je ekipa montažera dobro verzirana, a grafika precizno osmišljena i dobro odštampana. Sugestija je da vozilo ipak ostane 24h u garaži izvođača, kako bi se narednog jutra ivice proverile još jednom i ispravile eventualne nepravilnosti. Nakon preuzimanja vozila, veoma je važno da ga odmah ne perete.

Ukoliko vozilo na brendiranje dolazi sa već prisutnom starom grafikom, računajte da vam uklanjanje stare grafike donosi dodatne troškove zbog utroška vremena i upotrebe hemije za skidanje stare folije i lepka. Ovo će produžiti vreme brendiranja, ali procenu trajanja je moguće dati tek kada se pregleda vozilo i proceni starost i stanje stare grafike. Imajte takođe na umu, da prilikom skidanja stare grafike može doći do otpadanja laka ili boje (setite se zelenog vozila iz stavke 2), koje se dešava ukoliko je vozilo bilo naknadno farbano zbog nekog havarijskog oštećenja ili je u prethodnom brendiranju korišćena neodgovarajuća folija ili prajmeri. U tom slučaju je neophodna reparacija boje/laka, pre postavke nove grafike.

Nastavak sledi uskoro…

Autor: Igor Vorgić / Fotografije: Ultraplanet d.o.o.